Pierniki to korzenne specjały o wielowiekowej tradycji, będące częścią bogatej kultury kulinarnej Europy Środkowej. Wystawa przybliża historię piernikarstwa na Śląsku, Łużycach Górnych i w Niemczech. Zwiedzając ekspozycję będzie można poznać złożone aspekty historyczno-geograficzne, które przyczyniły się do powstania unikalnych receptur tych aromatycznych słodkości. Przybliżymy również czynniki, które zadecydowały o tym, iż pierniki cieszą się wciąż niesłabnącym powodzeniem. Zaprezentujemy także elementy składowe procesu wypiekania korzennych specjałów - od komponentów ciasta poprzez niezbędne akcesoria kuchenne aż po drewniane formy do wypieku. Przedstawimy również historię rzemiosła wędrownych rzeźbiarzy, twórców oryginalnych form piernikarskich, które ilustrują jednocześnie dzieje snycerstwa. Wystawa przybliży także kulturową tradycję jarmarków słynących ze sprzedaży miodowo-korzennych słodkości. Ekspozycja zostanie wzbogacona o akcenty ściśle związane z Nysą, miastem, które w przeszłości mogło się poszczycić wieloma znakomitymi mistrzami piernikarstwa. Na przestrzeni stuleci istniały tu rodzinne manufaktury, strzegące tajników własnych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Lokalną specjalnością, a zarazem wizytówką cukierniczą miasta stały się Neisser Konfekt [Nyskie Konfekty]. Dzięki swej oryginalnej recepturze oraz niepowtarzalnym walorom smakowym cieszyły się uznaniem również poza granicami Śląska.