Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail, aby otrzymywać informacje z naszego serwisu.

 
"Stoliku nakryj się! Jak jadali nasi przodkowie"

 

Wystawa czynna: 05.01.2017 - 12.03.2017
Kurator wystawy: Adriana Zalewska
Wernisaż: fotorelacja

Jedzenie … Jedna z podstawowych czynności podtrzymujących życie. Czy tylko? W żadnym razie. Zaspokojenie głodu to tylko jeden z celów, jakim służyła i nadal służy konsumpcja. Nawet wśród ubogich warstw społeczeństwa, ale przede wszystkim wśród zamożnych - wspólne spożywanie posiłków było rytuałem, stanowiło również pretekst i okazję do spotkań towarzyskich i podkreślenia swojego wysokiego statusu społecznego oraz stanu posiadania, służyło nawet rozwiązywaniu konfliktów politycznych. Przede wszystkim jednak biesiadowanie było niezwykle pożądaną, lubianą i jedną z niewielu rozrywek - zarówno w życiu codziennym, jak i od święta. Ceniono nie tylko wyjątkowe doznania smakowe, ale również wizualne, a ucztowaniu najczęściej towarzyszyła muzyka oraz inne atrakcje.

Nasze wyobrażenia o sposobach żywienia w czasach minionych nie zawsze są zgodne z historyczną rzeczywistością, poznaną dzięki naukowym dociekaniom. Często powielamy zasłyszane stereotypy i wydaje nam się, że dieta naszych praprzodków była uboga, a smaki jałowe. Nic bardziej mylnego. Od zarania dziejów bowiem ludzie o wiele skrupulatniej i szerzej niż czynimy to współcześnie, korzystali ze wszystkich dobrodziejstw natury – dzikiej i tej okiełznanej - lasu, pola, ogrodu. Repertuar przypraw od starożytności był bardzo szeroki – począwszy od soli i pieprzu, przez rozmaite przyprawy ziołowe, powszechnie dostępne, aż po egzotyczne, których wybór w ciągu wieków stale się powiększał.

Po wielu stuleciach liczne składniki codziennych posiłków uległy niewielkim zmianom, wiele sposobów ich przechowywania oraz przyrządzania – również. Największe przekształcenia dotyczą zaplecza kuchennego, naczyń, za pomocą których przygotowywano potrawy, sposobów ich podawania oraz wielu obyczajów związanych ze spożywaniem posiłków.
Wystawa, na którą pragniemy zaprosić, ma być smakowitym, aromatycznym i barwnym przeglądem kuchennych i jadalnianych gustów naszych przodków, przybliżeniem niektórych dziwactw, ciekawostek, zwyczajów, ale także trudnej codzienności ubogich i kolorowej obfitości bogatych. Serdecznie zapraszamy!

Adriana Zalewska - kuratorka wystawy


FotoFotoFoto
FotoFotoFoto
FotoFotoFoto

Aktualności

120 lat działalności muzealnej w Nysie! 1897-2017

Archiwum muzealne: Rynek

Koncerty, wystawy, warsztaty
 

 
Podstrony:  1  2  3  4 
 

 


48-300 Nysa
ul. Biskupa Jarosława 11

tel. 77 435 50 10, 77 433 20 83
e-mail: info@muzeum.nysa.pl




Witryna wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celach sesyjnych oraz statystycznych.
Więcej informacji w polityce prywatności.
 Realizacja: new4mat.com Sp. z o.o.
ADMINISTRACJA